ABD'nin BM'nin Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood, veto kararına ilişkin yaptığı açıklamada, karar tasarısının "gerçeklikten kopuk" olduğunu ve "ibreyi somut bir şekilde ileriye doğru hareket ettirmediğini" söyledi.
Wood, karar tasarısında Hamas ve 7 Ekim olaylarıyla ilgili "kınama" dilinin kullanılmadığını belirterek "Belki de en gerçek dışı olanı, bu kararın koşulsuz ateşkes çağrısını içermesidir." dedi.
Wood, Gazze'de ateşkesin Hamas'ı yeniden güçlendireceğini ileri sürdü.
TEPKİLER
Filistin Daimi Gözlemcisi Riyad Mansour kararın "veto" edilmesini "felaket" olarak nitelendirdi. Mansour, "Milyonlarca Filistinlinin hayatı pamuk ipliğine bağlı, her biri kutsal ve kurtarılmaya değer" ifadelerini kullandı.
ABD'YE TEŞEKKÜR
İsrail BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ise veto sonrasında yaptığı açıklamada ABD'ye teşekkür etti. Erdan, "Bugün yanımızda durup liderliklerini ve değerlerini gösterdikleri için ABD'ye ve Başkan Biden'a teşekkür ediyorum" dedi.
ACİL ATEŞKES TALEBİ
Fransa'da daimi temsilcisi Nicolas de Riviere ise BM şefinin Gazze'de ortaya çıkan insani trajedi konusunda alarm vermesinde haklı olduğunu belirterek "Fransa bu karara bu nedenle oy verdi ve bu nedenle acil ve kalıcı bir insani ateşkes talep ediyoruz" dedi.
Rusya, Çin, Fransa, Japonya, Arnavutluk, BAE, Brezilya, Ekvador, Gabon, Gana, İsviçre , Malta ve Mozambik'in "evet" oyu verdiği, İngiltere'nin çekimser kaldığı karar tasarısı, ABD'nin oyuyla veto edilerek BMGK tarafından benimsenmedi.
ABD'nin veto kararı, uluslararası kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı. Filistin ve birçok ülke, kararın Gazze'deki insani krizi derinleştireceğini ve çatışmayı uzatacağını savundu.
ÖLÜ SAYISI 17 BİNİN ÜZERİNDE
İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 7 bin 112'si çocuk, 4 bin 885'i kadın olmak üzere 17 bin 487 Filistinli hayatını kaybetti. Bölgede enkaz altında binlerce ölü olduğu biliniyor. İsrail ordusu halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumlarını hedef alarak sivilleri öldürmeye devam ederken, karadan işgal sürecinde 93 askeri öldü.