MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/245_tepecik-hoyugu-nde-muthis-surpriz-14-yuzyilda-sara

GÜNDEM

Tümü

Tepecik Höyüğü'nde müthiş 'sürpriz': 14. yüzyılda saray ve mabet olarak kullanılıyordu

(1 Yil, 8 Ay önce) 131 İzlenme 0 Yorum
Aydın'ın Çine ilçesindeki Tepecik Höyüğü'ndeki kazılarda, geç Tunç Çağı'na ait bir yapının ve tahıl küplerinin bulunduğu açıklandı. Kazı çalışmaları, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Günel başkanlığında devam ediyor.

Aydın'ın Çine ilçesindeki Tepecik Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmaları, geç Tunç Çağı'nda bir ticaret merkezinin olduğunu ortaya çıkardı. Milattan önce 13. yüzyılda saray ya da mabet olarak kullanıldığı değerlendirilen yapı ile tahıl küpleri tespit edildi.

Kazı çalışmaları, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Günel başkanlığında devam ediyor. Elde edilen bulgularla 7 bin 500 yıl öncesine kadar yerleşimin bulunduğu, tarım ürünleri ve obsidyen ticareti yapıldığı belirlenen höyükte bu yılki kazılarda saray veya mabet mimarisine sahip bir yapı ve içinde yer alan tahıl ambarı gün yüzüne çıkarıldı.

Milattan önce 1350-1300 yıllarında Hitit Krallığına bağlı bir ülke olan Arzava ya da Mira Krallığı dönemine ait olduğu düşünülen yapıdaki küplerin içindeki kalıntılar, arkeobotanik incelemeye tabi tutulacak.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Sevinç Günel, Aydın bölgesindeki en eski yerleşim olduğu tespit edilen Tepecik Höyüğü'nün binlerce yıl kesintisiz yaşama ev sahipliği yaptığını belirtti.

Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Günel başkanlığındaki kazı çalışmaları, Aydın'ın Çine ilçesindeki Tepecik Höyüğü'nde Geç Tunç Çağı'na ait mimariye ait kalıntıların keşfedilmesiyle devam ediyor.
Höyükte milattan önce 2000'li yılların yerleşim ve kültür tabakalarını kazdıklarını, yerleşkenin güneyindeki çalışma sırasında ise Geç Tunç Çağı'na ait mimariye ait kalıntılar bulduklarını belirten Günel, yapının bir kamusal yapıya ait olduğunu söyledi.

Yapının farklı mimari özellikler taşıdığını ve saray ya da mabet mimarisi gibi özel bir anlam taşıdığını belirten Günel, yapıyla ilişkili iri küplerin tespit edildiğini ve bu küplerin tamamen ambar yani silo işlevini gördüğünü ifade etti.

Tepecik'in alet ve silah yapımında kullanılan obsidyen ve tarım ürünlerinde bir ticaret merkezi olduğunun daha önceki kazılar sonucu ortaya çıkarıldığını belirten Günel, bu yıl bulunan küplerin de yerel yönetim kontrolünde bir depolama sistemi ve canlı bir tarım ekonomisine işaret ettiğini belirtti.

 

Kazı Başkanı Günel, küplerdeki tahıl kalıntıları üzerinde arkeobotanik çalışma yürütüleceğini belirtirken, yapılan toprak analizleri sonucu Tepecik'te bu dönemde arpa ve buğdayın muhafaza edildiğinin netleştiğini söyledi.

 

 

 
 

 

 

YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 23 kişi katıldı.