MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/3117_marmara-alarm-vermeye-devam-ediyor-sicaklik-gorus-

GÜNDEM

Tümü

Marmara alarm vermeye devam ediyor: Sıcaklık, görüş mesafesi, yoğun plankton...

(13 Ay, 13 Gün önce) 71 İzlenme 0 Yorum
Marmara Denizi'nde su sıcaklığı, uzun yılların ortalamasına göre 3 derece daha yüksek seviyelerde seyrediyor. Son dalışta görüş mesafesi 2.5 ila 3 metre arasında ölçülürken, yoğun bir plankton çoğalması gözlendi. Uzmanlar, Marmara Denizi'nin şu anki su sıcaklığını 11-12 derece olarak belirledi. Bu değer, normalde 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara Denizi'nin ısınma eğilimini diğer denizlerimiz gibi sürdürdüğünü belirttiler.

Marmara Denizi, küresel ısınmanın etkisiyle ısınmaya devam ediyor ve uzmanlar, bu değişimleri yakından takip ediyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nin değişen dinamiklerini düzenli olarak incelemek için dalışlar yapıyor.

 

Sarı'nın geçen haftaki dalışında Marmara Denizi'nin sıcaklığını 12 santigrat olarak ölçtüğü belirtildi. Ancak bu ölçüm, uzun yıllara dayanan ortalama sıcaklık değerlerinden 3 derece daha yüksek çıktı. Prof. Dr. Sarı, bu durumun Marmara Denizi'nde önemli bir değişikliği işaret ettiğini vurguladı.

DENİZİN RENGİ DEĞİŞTİ

Marmara Denizi'nde sıcaklık artışıyla birlikte, istilacı türlerin kuzeye doğru yayılma riski de artıyor. Prof. Dr. Sarı, bu türlerin henüz tespit edilmediğini ancak artan su sıcaklıklarının bu riski beraberinde getirdiğini ifade etti.

Ayrıca, körfezlerden ve kıyılardan gelen suyun renginde değişiklikler ve yoğun bir alg çoğalması gözlemlendiğini belirtti. Normalde mayıs ayından itibaren görülen bu durumun, su sıcaklıklarının yüksek olması ve deniz kirliliğinin etkisiyle bir ay önce başladığına dikkat çekti.

FOSFOR KİRLİLİĞİ DE GÖRÜLÜYOR

Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Marmara Denizi'nin karşı karşıya olduğu bir diğer önemli sorunun fosfor kirliliği olduğunu vurguladı. Fosforlu kirleticilerin denize deşarj edilmesinin Marmara'nın tabanını olumsuz etkilediğini ve kirliliği artırdığını belirtti.

Öztürk'e göre, Marmara'yı kurtarmanın önemli yollarından biri, fosfor kirliliğini kontrol altına almaktır. Bunun için atık suların ileri düzeyde arıtılması ve tarımsal kaynaklı kirleticilerin azaltılması gerekiyor. Öztürk, bu önlemlerin alınması halinde Marmara Denizi'nin 5 ila 10 yıl içinde kendini yenileyebileceğini söyledi.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 23 kişi katıldı.