Kira ihtilaflarıyla ilgili açılan davalara arabulucu şartı getirildi. Bununla birlikte taraflar, dava açmadan önce arabulucuya gidecek, burada çözüme ulaşılamazsa dava süreci başlayacak. Ancak konuya ilişkin konuşan Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ahmet Erol, kiracıyı zorunlu arabuluculuk toplantısına katılmaya zorlayacak yaptırımların da gerektiğine değindi.
Konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Ahmet Erol, “Kiracı zorunlu arabuluculuk toplantısına katılmazsa anlaşmazlık devam eder. Kiracıyı zorunlu arabuluculuk toplantısına katılmaya zorlayacak ek yaptırım içeren düzenlemelere ihtiyaç var” ifadelerine yer verdi.
UYGULAMADA EKSİKLİKLER VAR
Arabuluculuk zorunluluğu uygulamasında eksikler olduğunu belirten Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ahmet Erol, “Kiracı zorunlu arabuluculuk toplantısına katılmazsa anlaşmazlık devam eder” dedi.
Kiracıyı zorunlu arabuluculuk toplantısına katılmaya zorlayacak ek yaptırım içeren düzenlemelere ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Prof. Erol, “Kiracı, ev sahibi ile anlaşabiliyor olsa bu kadar dava açılmazdı. Kiracılar, dava süreçlerinin uzamasından memnun ve bu maalesef kullanılıyor” dedi.
'ZORUNLU ARABULUCULUĞUN ÇALIŞMASI ZOR'
Prof. Erol konuşmasını şöyle sürdürdü, "Evinizi satmak istiyorsunuz. Kiracı, evi alıcı adaylarına göstermiyor ve mahkeme kararı istiyor. Bunun için dava açıyorsunuz 8-12 ay sonrasına duruşma günü veriliyor. İlk duruşmada asla gerektirmediği halde bilirkişi tayinine karar veriliyor. 10 bin TL bilirkişi ve keşif ücreti belirleniyor.
Duruşma günü de 8 ay sonraya atılıyor. Eviniz var satamıyorsunuz. Eviniz var alıcı adayına gezdiremiyorsunuz. Evinizden kiracıyı çıkaramıyorsunuz. Eviniz var rayiçlere uygun kira alamıyorsunuz. Zorunlu arabuluculuğun bu sistemde çalışması zor."