MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/611_karadeniz-in-zeugmasi-nda-muthis-kesif-5-bin-500-y

GÜNDEM

Tümü

Karadeniz’in Zeugması'nda müthiş keşif: 5 bin 500 yıl önce insanlar yaşıyordu

(1 Yil, 7 Ay önce) 139 İzlenme 0 Yorum
Karabük'ün Eskipazar ilçesinde yer alan Hadrianopolis Antik Kenti'nde Karadeniz'in Zeugması olarak adlandırılan antik kentteki kazılarda 5 bin 500 yıl önce kullanılmaya başlanan, insanların yaşam sürdüğü yer altı kaya yerleşkesi keşfedildi. Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş'ın yönetiminde sürdürülen kazı çalışmalarında elde edilen bulgular, antik kentin tarihine ışık tutuyor.

Hadrianopolis Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazılarda, insanların 5 bin 500 yıl önce yaşam sürdüğü yer altı kaya yerleşkesi keşfedildi. Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan antik kent, M.Ö. 1. yüzyılda kurulmuş ve MS 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanılmıştır. Antik kentin tarihi, ortaya çıkarılan mozaiklerle birlikte "Karadeniz'in Zeugması" olarak anılıyor.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş'ın yönetiminde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, Hadrianopolis Antik Kenti sınırları içerisinde devam ediyor. Yer altı kaya yerleşkesi, 2022 yılında tespit edilmiş ve bu yıl başlayan kazı çalışmaları sonucu keşfedilmiştir. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, buradaki çalışmaların uzun soluklu bir çalışma olduğunu belirtmiştir. Çalışmaların devam edeceğini ve 2023 yılına kadar tamamlanmasının mümkün olmadığını ifade etmiştir. Hadrianopolis Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, antik kentin tarihi hakkında yeni bulgular ortaya çıkarmaya devam ediyor.

Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, Hadrianopolis Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Çelikbaş, çalışmaların bu yıl yer altı kaya yerleşkesinde sürdürüldüğünü ve halen devam ettiğini belirtti. Kazı çalışmalarına yer altı kaya yerleşkesindeki dolgu toprağı alarak başladıklarını ifade eden Çelikbaş, bir tonozlu galeriyle bir salona ulaştıklarını ve burada içerisinin yoğun bir şekilde toprakla dolduğunu gördüklerini aktardı. Dolgu toprağı aldıktan sonra ulaştıkları birinci salondan farklı noktalara giden yine galeriler ortaya çıktığını belirten Çelikbaş, bu galerileri takip ettikçe ikinci salona ulaştıklarını ve burada da farklı yönlere giden galerileri gözlemlediklerini söyledi.

İkinci salonda da üç noktada farklı yönlere giden galeriler tespit ettiklerini ifade eden Çelikbaş, toprak kalktıkça içerideki bilinmeyen galerilerin de ortaya çıkmaya başladığını söyledi. Büyük bir salona ulaştıklarını belirten Çelikbaş, bu salondan da içerideki toprak dolguyu kaldırmaya devam ettikçe farklı noktalara giden galeriler tespit ettiklerini aktardı. Çelikbaş, buradaki çalışmaların uzun soluklu bir çalışma olduğunu belirterek, 2023 yılına kadar bitirmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

Yer altı kaya yerleşkesinin öneminden bahseden Çelikbaş, "Tabii bu tip kaya yerleşkeleri yani yer altı yerleşkeleri daha çok Anadolu’da Kapadokya’yla özdeşleşmiş bir kültür varlığı. Hiç aklımıza gelmeyen bir noktada yani Batı Karadeniz’de, Karabük sınırları içerisinde böyle bir kaya yerleşkesinin varlığı gerçekten bizi heyecanlandırdı ve şaşırttı" diye konuştu.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, alanda yapılan kazı çalışmalarında elde edilen bulgular hakkında açıklamalarda bulundu. Kazı çalışmaları sonucunda elde edilen arkeolojik somut verilerin, yer altı kaya yerleşkesinin Kalkolitik Dönemden itibaren yani günümüzden yaklaşık olarak 5 bin 500 yıl öncesinde kullanıma başlandığını ve insanların burada iskan faaliyetlerini gerçekleştirdiğini gösterdiğini belirtti. Ayrıca verilerin bu kaya yerleşkesinin Kalkolitik Dönemden Roma ve Bizans Dönemine kadar da kullanıldığını gösterdiğini aktardı.

Gelecek yıl yapılacak kazı çalışmalarında, henüz tamamlanmayan galerilere devam edeceklerini söyleyen Çelikbaş, galeriler içerisinde sağlı sollu olarak aydınlatma işleri yapılmış olduğuna dikkat çekti. Ayrıca galerilerde birkaç tane hayvan kabartması da karşılarına çıktığını belirterek, insanların burada yaşamlarını sürdürdüğünü söyledi. Çelikbaş, buranın dini bir bağlantısının olup olmadığı konusunda henüz tam olarak tespitlerinin olmadığını ifade etti. Ancak, ilerleyen kazı çalışmalarının bu konuda daha fazla veri sağlayacağını düşündüklerini belirtti.

 

 
 
 
 

 

 
 

 

 

YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 23 kişi katıldı.