MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/624_tarimda-uretici-enflasyonu-bir-ayda-sert-yukseldi-

GÜNDEM

Tümü

Tarımda üretici enflasyonu bir ayda sert yükseldi: Yeniden yüzde 75'in üzerinde

(1 Yil, 7 Ay önce) 150 İzlenme 0 Yorum
TÜİK'in açıklamış olduğu son verilere göre; üretici enflasyonu bir arda sert bir yükseliş yaşadı. Ağustos ayında tarım ürünleri üretici fiyat endeksindeki yıllık olarak artış yüzde 76.35 oldu. Bu oran temmuz ayında 62.48 olarak açıklanmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarım enflasyonu ile ilgili olarak ağustos ayı verilerini duyurdu. TÜİK aracılığıyla gerçekleştirilen açıklamaya göre; Tarım Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ağustos ayında bir önceki aya göre %3,83 artış gösterdi. Bunula birlikte, 2022 yılının aralık ayına göre %40,31 artış ve bir önceki yılın aynı ayına göre %76,35 artış kaydedildi. Bir yıllık ortalamalara göre ise %97,21 artış yaşandı.

TÜİK'in verilerine sektörler bazında bakıldığında balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %0,30'luk bir azalış gözlemlenirken, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %0,20 artış görüldü. Tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde de %4,03'lük bir artış yaşandı. Ana gruplarda ise tek yıllık bitkisel ürünlerde %2,16 artış, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %3,39 artış ve çok yıllık bitkisel ürünlerde %9,17 artış yaşandı.

Yıllık bazda bakıldığında, tarım sektöründeki değişim alt gruplara göre farklılık gösterdi. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar arasında %8,84 ile lifli bitkiler ve %22,32 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar yer aldı. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla %146,04 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve %131,93 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu.

TÜİK'in verilerin aylık bazda bakıldığında ise yedi alt grupta fiyatlar düşerken, 6altıalt grup ise fiyatlarını yükseltti. En fazla düşüş %16,12 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyvelerde yaşandı. En fazla artış ise %13,87 ile tropikal ve subtropikal meyvelerde ve %9,55 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyvelerde gözlendi.

Ağustos 2023'te, Tarım ÜFE endeksinde yer alan 86 madde arasından 15 madde ortalama fiyatlarında azalma yaşarken, 68 madde ise ortalama fiyatlarında artış gösterdi.

BİR SONRAKİ 16 EKİM'DE

Bir sonraki Tarım ÜFE verileri yayımlanma tarihi 16 Ekim 2023 olarak belirlendi.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 23 kişi katıldı.