Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi dün gece 23.38’de 5.2 ila 5.3 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. AFAD büyüklüğü 5.2, Kandilli Rasathanesi ise 5.3 olarak açıkladı. Deprem, 8,65 kilometre derinlikte meydana geldi ve çevre illerde de hissedildi. Bölgede kısa süreli panik yaşanırken uzmanlar depremin ardından önemli açıklamalarda bulundu.
“YIKICI DEPREM BEKLENMİYOR, ANCAK DEPREM FIRTINASI OLABİLİR”
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaşanan depremin Edremit Körfezi’ndeki fay hatlarıyla ilişkili olduğunu belirtti. Sözbilir, “Edremit Fayı’nın kayma hızı düşük, deprem üretme aralığı geniştir. Yakın gelecekte yıkıcı bir deprem beklenmiyor. Ancak Körfez bölgesi, Edremit, Behramkale ve Tuzla faylarının kesişim noktasında yer alıyor. Bu nedenle büyüklüğü 5,3’ten küçük depremlerin çoğunlukta olduğu bir deprem fırtınası yaşanabilir” dedi.
1944 VE 2017 DEPREMLERİ HATIRLATILDI
Prof. Dr. Sözbilir, 6 Ekim 1944’te Edremit Körfezi merkezli yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremi hatırlatarak, “Bu depremde 73 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bin 200’den fazla bina hasar görmüştü. Behram ile Akçay arasında 35 kilometre uzunluğunda bir yüzey kırığı oluşmuştu” diye konuştu.
Daha yakın tarihte, 2017 yılında Ayvacık’ta meydana gelen depremlere de dikkat çeken Sözbilir, “Tuzla Fayı’nın batı bölümünde ana şoku 5,3 büyüklüğünde olan birçok deprem gerçekleşmiş ve bir deprem fırtınası yaşanmıştı. Bu depremler çok sayıda köy evinin hasar görmesine neden olmuştu” ifadelerini kullandı.
TETİKLENMİŞ DEPREM OLABİLİR
Dün geceki depremin, Edremit Körfezi’ndeki doğu-batı doğrultulu normal fay türündeki hareketiyle meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Sözbilir, “Bu kapsamda tetiklenmiş bir deprem olarak değerlendirilebilir. Bölge, Kuzey Anadolu Fayı’nın güney koluna ait fay segmentleri üzerinde bulunuyor. Bu segmentlerde geçmişte de deprem fırtınaları yaşanmıştı” dedi.
BÖLGE HALKINA UYARI
Uzmanlar, bölgedeki fay hatlarının hareketliliği nedeniyle halka temkinli olmalarını ve binalarında yapısal hasar tespiti yaptırmalarını önerdi. Bölgede daha önce yaşanan büyük depremler, fay hatlarının potansiyel tehlikesine işaret ederken, uzmanlar yıkıcı bir deprem riskinin düşük olduğunu ancak artçı depremlerin devam edebileceğini belirtti.