MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/7530_ayasofya-nin-yani-basinda-tahribat-skandali-bin-50

GÜNDEM

Tümü

Ayasofya'nın yanı başında tahribat skandalı: Bin 500 yıllık sarnıcı masaj salonuna çevirdiler

(25 Gün, 12 Saat önce) 67 İzlenme 0 Yorum
Ayasofya Camisi yanında bulunan bin 500 yıllık tarihi sarnıç, ruhsatsız bir işletme tarafından izinsiz şekilde SPA merkezine dönüştürüldü. Tarihi yapıya havuz ve masaj salonları ekleyen işletme, kişi başı 200 Euro ücret alarak hizmet verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Fatih Belediyesi, kaçak yapıya yönelik inceleme başlatırken, işletmeye hukuki işlem uygulanacağı bildirildi.

İstanbul'un tarihi mirasına yönelik yeni bir tahribat skandalı ortaya çıktı. Ayasofya Camisi’nin hemen yanında bulunan bin 500 yıllık tarihi sarnıç, ruhsatsız bir işletme tarafından SPA merkezine dönüştürüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, tarihi yapının bu şekilde kullanılması üzerine soruşturma başlattı.

TARİHİ YAPIYA KAÇAK MÜDAHALE

Sabah'ın haberine göre, dünyaca ünlü bir otel markası tarafından işletildiği belirtilen tesisin, tarihi sarnıcın içine havuz inşa ettiği, alt katlara ise özel masaj salonları yaptığı belirlendi. Denetimlerde, söz konusu işletmenin ruhsatsız olduğu ve tarihi yapıya zarar verebilecek şekilde değişiklikler yaptığı tespit edildi.

Yapılan incelemelere göre, işletme müşterilerine 40 dakikalık masaj ve 40 dakikalık havuz kullanımını içeren bir hizmet sunuyor ve bunun karşılığında kişi başı 200 Euro (yaklaşık 7 bin 600 TL) ücret talep ediyor.

YETKİLİLER SORUŞTURMA BAŞLATTI

Fatih Belediyesi’nin yaptığı incelemelerde, tarihi sarnıcın mülkiyetinin vakıf, kamu ve özel şahıslar arasında bölüşüldüğü tespit edildi. Yapıya yapılan kaçak müdahaleler ve izinsiz işletme faaliyetleri üzerine belediye, İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na rapor sundu.

Öte yandan, ruhsatsız işletme 27 Kasım 2024’te vergi muafiyeti talebinde bulundu ancak bu talep yetkili makamlar tarafından reddedildi. Yetkililer, tarihi yapının korunması için gerekli hukuki işlemlerin başlatıldığını açıkladı.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 23 kişi katıldı.