Şubat ayı enflasyonunun yüzde 4’ün üzerine çıkacağı beklentisi ağırlık kazanınca, hükümetin sağlık hizmetlerindeki zamların bir kısmını geri çekme kararı alması dikkat çekti. Ocak ayında 45 TL’ye yükseltilen bazı sağlık hizmeti ücretlerinin 20 TL’ye düşürülmesi, enflasyon beklentilerinde yaklaşık 1 puanlık bir düşüşe yol açtı. Ekonomistler, bu adımın ardından şubat enflasyonuna ilişkin tahminlerin yüzde 4 seviyelerinden yüzde3 civarına gerilediğini belirtiyor.
Ekonomist İbrahim Ünalmış, ocak ayında yapılan sağlık zamlarının şubat ayı enflasyonuna 0,6 puanlık bir etki yapacağını öngördüklerini ancak geri çekilen ücret artışlarının bu etkiyi 0,3 puana indirdiğini söyledi. Ünalmış, yapılan değişikliğin şubat enflasyon tahminlerini yaklaşık 1 puan aşağı çektiğini belirterek, bu gelişmeler doğrultusunda tahmin aralığını yüzde 2,9- yüzde 3,1 olarak güncellediklerini ifade etti.
'BU ÖLÇÜDE GÜNLÜK İNCE AYAR YAPABİLEN BAŞKA BİR ÜLKE VAR MI'
Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara ise, sağlık hizmetlerindeki zammın bir kısmının geri alınmasının enflasyon beklentilerindeki artışla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. Kara, "Şubat enflasyonunun yüzde 4’ün üzerine doğru gideceği anlaşılınca sağlık hizmetlerindeki zamların bir kısmı geri alındı. Enflasyona bu ölçüde günlük ince ayar yapabilen başka bir ülke var mı bilmiyorum" diyerek uygulamaya tepki gösterdi. Kara ayrıca, şubat enflasyon tahminlerinin geri çekilmesiyle birlikte Mart ayında faiz indiriminin kesinleştiğini savundu.
HESAPSIZ KİTAPSIZ İŞLER'
Ekonomist İris Cibre de sağlık hizmetlerinde yapılan düzenlemenin enflasyon üzerindeki etkisine dikkat çekerek, bu süreçte Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisini yükselttiğini hatırlattı. Cibre, hükümetin para politikasındaki tutarsızlığı eleştirerek, "Hesapsız kitapsız işler" ifadesini kullandı.