Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'nde Santorini Adası yakınlarında yaşanan sismik hareketlilik hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Son haftalarda bölgede meydana gelen depremleri değerlendiren Prof. Dr. Sözbilir, sismik hareketlerin büyük ölçüde volkanik kökenli olduğunu ve bölgede 20 bin civarında tremor (küçük volkanik sarsıntı) tespit edildiğini söyledi.
Ege Denizi’nde 28 Ocak’tan itibaren başlayan depremler, başta Yunanistan olmak üzere Türkiye’de de yakından takip ediliyor. Depremlerin sayısı ve şiddetinde dalgalanmalar yaşandığını belirten uzmanlar, hareketliliğin hala sürdüğünü ancak şu an için büyük bir risk teşkil etmediğini ifade ediyor.
DEPREMLER VOLKANİK KÖKENLİ, RİSK SÜRSE DE ŞİDDET AZALIYOR
Santorini Adası çevresinde yaşanan depremler, iki farklı mekanizma ile tetikleniyor. Tektonik depremler: Fay hatlarındaki kırılmalar sonucu meydana geliyor. Volkanik depremler (Tremorlar): Magmanın yer kabuğu içinde hareket etmesi sonucu oluşuyor. Bu iki mekanizma birlikte çalışıyor ve bölgedeki sismik hareketliliği artırıyor.
Santorini Adası'nda yaşanan depremlerle ilgili detayları paylaşan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sismik hareketliliğin başlangıçta çok az sayıda olduğunu ancak zamanla artarak bazı günlerde 400 depreme kadar çıktığını belirtti. Son günlerde ise hem deprem sayısı hem de şiddetlerinde belirgin bir düşüş yaşandığını söyledi.
"Şu anda günlük 15-20 ya da en fazla 50 depremden bahsediyoruz. İlk etapta 3-5 depremle başlamıştı. Şubat ayının başında bu sayı bazı günlerde 400'ü buldu. Ancak daha sonra düşüşe geçti. Bu, sismik hareketliliğin farklı evrelere ayrıldığını gösteriyor. Şu anda daha düşük ölçekli bir deprem fırtınası yaşanıyor.” dedi.
20 BİN VOLKANİK DEPREM MEYDANA GELDİ
Santorini Adası yakınlarında meydana gelen depremlerin büyük bir kısmının volkanik kökenli tremorlar (küçük sarsıntılar) olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sözbilir, "Yunan bilim insanlarının hesaplamalarına göre şu ana kadar 20 bin civarında volkanik kaynaklı deprem meydana geldi" açıklamasını yaptı.
VOLKANİK TREMORLAR NEDEN ÖNEMLİ?
Büyük ölçekte deprem oluşturmazlar ancak magma hareketlerine işaret ederler. Volkanik aktivitenin arttığını gösterir. Zamanla tektonik depremleri tetikleyebilirler.
Bölgede volkanik aktiviteyle birlikte tektonik hareketlerin de gözlendiğini belirten Sözbilir, magmanın yükselerek basınç oluşturduğunu ve bunun sonucunda yer kabuğunun kırılarak stresi azaltmaya çalıştığını söyledi.
"Şu anda hem magmanın hareketiyle oluşan küçük depremcikler var hem de fayların kırılmasıyla meydana gelen tektonik depremler birlikte çalışıyor. Bu, bölgedeki hareketliliğin devam ettiğini ancak büyük bir deprem riskinin şu an için düşük olduğunu gösteriyor."
SANTORİNİ DEPREMLERİ TÜRKİYE'Yİ ETKİLER Mİ?
Santorini Adası’ndaki sismik hareketliliğin Türkiye kıyıları üzerindeki etkisi şu an için sınırlı. Ancak uzmanlar, Ege Denizi'nde yaşanan bu tür volkanik ve tektonik hareketlerin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtiyor.
Bölgedeki depremlerin Türkiye üzerindeki olası etkileri:
- Ege kıyılarında küçük sarsıntılar görülebilir.
- Tsunami riski şu an için düşük ancak takip edilmeli.
- Deprem fırtınalarının Türkiye kıyılarındaki fayları tetikleyip tetiklemeyeceği konusunda bilimsel çalışmalar sürüyor.