Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmez tatlısı baklava, bu yıl birçok aile için ulaşılmaz hale geldi. Son bir yılda baklava fiyatlarında yüzde 50’ye varan artış yaşanırken, birinci sınıf fıstıklı baklavanın kilosu 1.200 ila 1.400 TL arasında satılıyor. En düşük emekli aylığına yapılan 1.000 TL’lik bayram ikramiyesi zammı, artık sadece bir kilo baklavaya denk geliyor.
FISTIK, MARGARİN, ŞEKER… GİRDİ MALİYETLERİ ZİRVEDE
Nefes Gazetesi'nin haberine göre, Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, hammadde fiyatlarındaki artışın bu yükselişte belirleyici olduğunu söyledi. Özellikle Antep fıstığının kilogram fiyatının Ağustos ayında 800 TL iken bugün 1.600 TL’ye ulaştığını belirten Yıldırım, “Margarinde yüzde 60, toz şekerde ise yüzde 21’lik artış var. Tüm bu girdiler doğrudan ürün fiyatına yansıyor” dedi.
UCUZ BAKLAVAYA DİKKAT: SAĞLIK RİSKİ ARTIYOR
Yüksek fiyatlar karşısında tüketici daha uygun fiyatlı ürünlere yönelirken, uzmanlar kalitesiz ve sağlıksız ürünlere karşı uyarıyor. Piyasalarda 150-200 TL bandında satılan baklavalarda fıstık yerine ay çekirdeği, ceviz yerine kalitesiz dolgu malzemeleri kullanıldığına dikkat çeken Yıldırım, “Tereyağı yerine margarin kullanılıyor. Kaliteli baklavanın fiyatı ucuz olmaz. Lezzetli bir tatlı yiyelim derken sağlığınızdan olmayın” uyarısında bulundu.
TALEPLER DURGUN, TÜKETİCİ TEMKİNLİ
Her yıl bayram öncesinde yüzde 10-20 artış gösteren baklava talebi, bu yıl sabit kaldı. Ekonomik koşullar nedeniyle tatlı alımında ciddi düşüş yaşanıyor. Üreticiler ise maliyet baskısının yanı sıra, satış hacminin düşmesiyle birlikte iki yönlü sıkışıklık yaşandığını belirtiyor.