Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, uzun süredir gündemde olan kademeli doğalgaz tarifesi konusunda çalışmaları derinleştiriyor. Daha önce elektrikte uygulamaya konulan tüketim esaslı fiyatlandırma modelinin doğalgaz için de gündeme alınması, iklimsel farklılıklar nedeniyle daha karmaşık bir yapı gerektiriyor. Bakanlık, soğuk bölgelerde yaşayan vatandaşların mağdur edilmemesi için illere göre farklı kademe planlamaları üzerinde duruyor.
Ekonomim'in haberine göre, Kasım 2024’te konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, tüketim miktarına göre fiyatlandırma modelinin doğalgazda daha hassas bir altyapı gerektirdiğini vurgulamıştı. Bu kapsamda sürdürülen teknik hazırlıklar, özellikle soğuk iklimdeki illerin lehine olacak şekilde sosyal sübvansiyonların hedeflenmesini amaçlıyor.
“GERÇEK İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DESTEK SAĞLANMALI”
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, Bakanlığın amacının, doğalgaz sübvansiyonlarının daha adil bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması olduğunu söyledi.
GAZBİR (Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği) verilerine göre yapılan analizde, hane başına en yüksek doğalgaz tüketimi 1401 metreküp ile Hakkari’de, en düşük tüketim ise 521 metreküp ile Adana’da kaydedildi. Öner, bu farkın doğrudan iklim koşullarından kaynaklandığını belirtti.
TÜKETİM İLLERE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR
TAYED Başkanı Öner’in verdiği 2023 yılı ortalama tüketim verileri şöyle:
-
En yüksek tüketim:
-
Hakkari: 1401 metreküp
-
Erzurum: 1348 metreküp
-
Ardahan: 1317 metreküp
-
Muş: 1311 metreküp
-
Ağrı: 1224 metreküp
-
-
En düşük tüketim:
-
Adana: 521 metreküp
-
Osmaniye: 527 metreküp
-
Mersin: 531 metreküp
-
Antalya: 566 metreküp
-
-
Büyükşehirler:
-
İstanbul: 869 metreküp
-
Ankara: 1067 metreküp
-
İzmir: 736 metreküp
-
“İL BAZLI KADEME UYGULAMASI MASADA”
Öner, Bakanlığın her il için iklim koşulları dikkate alınarak farklı tüketim kademeleri belirleme yönünde bir yaklaşım geliştirdiğini kaydederek, "Amaç, doğalgaz tüketiminde adaleti sağlamak ve sübvansiyonların yanlış ellere gitmesini önlemek" dedi.
Yeni sistemin hayata geçmesi halinde, soğuk iklimde yaşayan haneler lehine tarifelendirme yapılacak, böylece bölgesel iklim farklılıklarının fiyatlandırmaya doğrudan yansıması sağlanacak.