Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformlarına yönelik düzenlemeleri sıkılaştırıyor. Kurum, “Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği”nde değişikliğe giderek, Türkiye’de 1 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan sosyal medya şirketlerine yalnızca temsilci bulundurma zorunluluğu getirmekle yetinmeyecek; aynı zamanda bu platformların Türkiye’de şirket kurarak yetkilendirme almasını da zorunlu hale getirecek.
BTK tarafından hazırlanan ve görüşe açılan yönetmelik taslağına göre, Facebook, X (eski Twitter), YouTube, WhatsApp gibi "şebekeler üstü hizmet sağlayıcılar" olarak tanımlanan platformlar, 1 Ocak 2026 itibarıyla Türkiye'de anonim ya da limited şirket kurmak zorunda olacak. Bu şirketler, BTK’dan faaliyet gösterebilmek için yetki alacak ve tamamen yurt dışı merkezli ana şirkete bağlı olacak.
KAMUSAL YARAR GEREKÇESİYLE DOĞRUDAN ERİŞİM ENGELİ
Taslak yönetmelikte dikkat çeken bir diğer madde ise BTK’ya yeni bir yetki verilmesi. Buna göre, millî güvenlik, kamu düzeni ve kamu sağlığı gibi kamu yararı gerekçeleriyle, BTK herhangi bir sosyal medya platformuna – yetkilendirilmiş olsun ya da olmasın – doğrudan erişim engeli getirebilecek.
SEKTÖREL SORUMLULUKLAR ARTIYOR
Ekonomim'in haberine göre, yönetmelikle birlikte sosyal medya şirketleri sadece şirketleşme yükümlülüğüyle değil, aynı zamanda sektörel sorumluluklarla da karşı karşıya kalacak. Buna göre:
-
Yetkilendirme ücreti ve evrensel hizmet katkı payı ödeyecekler.
-
Rekabetin korunması, kişisel verilerin güvenliği, kamu düzeni, milli güvenlik gibi alanlarda BTK’nın yapacağı düzenlemelere tabi olacaklar.
-
BTK’ya düzenli olarak sektörel veriler ve güvenlik olaylarına ilişkin raporlama yapacaklar.
YAPTIRIMLAR AĞIRLAŞACAK
Yükümlülüklere uymayan şirketler için öngörülen yaptırımlar oldukça sert. Mevzuata aykırı hareket eden platformlara 1 milyon TL’den başlayarak 30 milyon TL’ye kadar idari para cezası kesilebilecek. Ayrıca, yükümlülüklerini altı ay içinde yerine getirmeyen platformların bant genişlikleri yüzde 95 oranında daraltılacak, üç ay içerisinde uyum sağlanmazsa erişimleri tamamen engellenebilecek. Yönetmelik ayrıca, belirli ihlaller durumunda üç yıla kadar yetkilendirme yasağı da öngörüyor.
BTK’DAN “TAM YETKİ” DÖNEMİ
Yeni düzenleme, dijital platformlara yönelik kontrol ve denetimi önemli ölçüde artırırken, BTK’nın yetki alanını da genişletiyor. Bu kapsamda sosyal medya platformları artık yalnızca kullanıcı verileri ya da içerik düzenlemeleriyle değil, ticari faaliyetleri ve kurumsal yapılarıyla da Türk mevzuatına tabi olacak.