MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.meyralem.com/haber-detay/8452_pirincte-arsenik-seviyesi-artti-milyonlarca-insan-

DÜNYA

Tümü

Pirinçte arsenik seviyesi arttı: Milyonlarca insan kanser riskiyle karşı karşıya

(4 Saat, 29 Dakika önce) 65 İzlenme 0 Yorum
Lancet Planetary Health dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, küresel ısınma ve artan karbon salınımının pirinçteki arsenik düzeyini tehlikeli boyutlara ulaştırabileceğini ortaya koydu. Uzmanlara göre bu durum, 2050’ye kadar Asya’da on milyonlarca yeni kanser vakasına yol açabilir.

ABD’deki Columbia Üniversitesi’nde görevli bilim insanlarının yürüttüğü kapsamlı araştırma, iklim değişikliğinin tarımsal ürünler üzerindeki uzun vadeli etkilerine dair çarpıcı bulgular ortaya koydu. Araştırmaya göre, küresel sıcaklıkların 2°C’nin üzerine çıkması ve atmosferdeki karbondioksit oranının artması, pirinç tanelerinde arsenik birikimini artırıyor. Bu durumun, özellikle pirincin temel gıda maddesi olduğu Asya ülkelerinde ciddi bir halk sağlığı krizine yol açabileceği uyarısı yapıldı.

HEM TARLADA HEM MUTFAKTA ARSENİK RİSKİ

NTV'nin haberine göre çalışma, arsenik kirliliğinin yalnızca tarım aşamasında değil, pirincin pişirilmesi sırasında da risk oluşturduğunu gösteriyor. Sulama suyu veya toprakta arsenik bulunduğu takdirde, bu toksik element pirinç bitkisine kolayca geçiyor. Ayrıca, pişirme sırasında kullanılan su da pirincin arsenik emilimini artırabiliyor.

Araştırmanın başyazarı Doç. Dr. Lewis Ziska, “Sonuçlarımız, iklim değişikliğinin sadece sıcaklıklarla sınırlı olmadığını; aynı zamanda besin güvenliği ve halk sağlığı açısından çok daha karmaşık sonuçlar doğurduğunu gösteriyor. Arsenik maruziyeti sadece kanser değil, kalp hastalıkları, diyabet ve bağışıklık sistemi sorunları gibi çok sayıda hastalığın riskini de artırıyor” dedi.

13 MİLYON KANSER VAKASI SADECE ÇİN’DE BEKLENİYOR

10 yıl süren saha deneyleri boyunca 28 farklı pirinç türünü inceleyen araştırmacılar, elde ettikleri verilerle Bangladeş, Çin, Hindistan, Endonezya, Myanmar, Filipinler ve Vietnam gibi ülkelerdeki potansiyel sağlık risklerini modelledi. Çalışmaya göre, mevcut iklim senaryoları gerçekleşirse yalnızca Çin’de 2050 yılına kadar 13,4 milyon yeni kanser vakası yaşanabilir. Bölge genelindeki toplam vakaların ise on milyonları bulması bekleniyor.

ÖNLEM ALINMAZSA GIDA KRİZİ DERİNLEŞEBİLİR

Araştırmacılar, pirinçteki arsenik riskinin azaltılması için acil ve kapsamlı önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor. Önerilen çözüm yolları arasında, arsenik emilimini düşük seviyede tutan yeni pirinç çeşitlerinin geliştirilmesi, tarım alanlarında su ve toprak yönetiminin iyileştirilmesi ve kamu sağlığı bilgilendirme kampanyalarıyla halkın bilinçlendirilmesi yer alıyor.

Gıda güvenliği uzmanları, iklim krizinin etkilerinin sadece çevresel değil, aynı zamanda uzun vadeli sağlık ve beslenme krizlerine yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 23 kişi katıldı.